JABOLČNI KRHLJI

 Pest jabolčnih krhljev ali najbolje pol na dan veliko dni zapored, je univerzalno zdravilo proti hudi lakoti, slabi prebavi in čemernemu počutju. Suhi jabolčni krhlj so koristni za mikroorganizme in učinkujejo razstrupljevalno.
 Več dni zapored si jih privoščimo za zajtrk in opazujmo njihov učinek na prebavo. Ker je tak zajtrk precej dolgotrajen krhlje lepo počasi in brez težav žvečimo celo pol ure ali več lahko naredimo kompromis in zajtrkujemo med sprehodom, vožnjo v službo ali karkoli že počnemo zjutraj. Seveda ne pojemo samo nekaj krhljev, ampak si jih privoščimo poln žep ali skodelico; skratka toliko, da nismo več lačni.
V suhem sadju uživamo ob vsaki priložnosti in je primerno tudi za malico. Njegovo temeljno poslanstvo nadgradimo tako, da ga kdaj namočimo v vodi; s tem se zmehča in postane še bolj prebavljivo. Tudi kompot lahko kdaj skuhamo, ampak morda niti ni potrebe, saj je že nekuhano in samo v vodi namočeno suho sadje dober “kompot”.Tudi kruh s suhim sadjem kdaj spečemo.
Jabolčni krhlji so koncentriran vir energije in, v primerjavi s presnimi jabolki, vsebujejo le prehransko vlaknino in malo železa.
Suha jabolka v prebavilih učinkujejo razstrupljevalno ter ustvarjajo zdrave razmere za koristne mikroorganizme in neugodne za škodljive. So lažje prebavljiva kot sveža, kar koristi vsem, ki jim sveža jabolka rada ropotajo po črevesju.
Suho sadje na splošno odlično spodbuja prebavo. Pri tem so nenadomestljiva suha jabolka , ki v prebavilih učinkujejo razstrupljevalno ter ustvarjajo zdrave razmere za koristne mikroorganizme in neugodne za škodljive.

BOROVNIČEVEC IZ SADJEVCA

Kakovostno sadje, ki raste v naših krajih, je tradicionalna osnova žganjekuhi ali žganjarstvu.
K temu je treba prišteti tudi bogate izkušnje, ki zagotavljajo dober izdelek.
Iz sadjevca pa pripravimo odličen borovničev liker oziroma borovničevec. Domačemu sadjevcu se poleg sladkorja dodajo borovnice. Borovničev liker ima v Sloveniji že zelo dolgo tradicijo.

Storitve